Interview gegeven over voetreflexolgie

Voetreflexologie – “In je voeten lees ik hoe het gaat met je hele lichaam”

apr 16, 2025

We negeren te vaak de signalen van ons lichaam. Maar… hoe leer je ernaar te luisteren? In dit artikel verklapt Sofie Stokmans de eeuwenoude wijsheid van de voetreflexologie. Want je voeten vertellen je meer dan je denkt.

Wat is voetreflexologie?

In mijn zoektocht naar meer zelfzorg ga ik langs bij Sofie Stokmans, gezondheidsconsulente en voetreflexologe. “Reflexologie maakt deel uit van de traditionele Chinese geneeskunde”, legt ze me uit. “Wanneer jij je voeten in mijn handen legt, voel ik je hele lichaam. In je voetzolen zitten namelijk de zenuwuiteinden van al je organen. En door je lichaam stroomt energie, die ergens geblokkeerd kan raken. Die blokkades voel ik aan in je voeten en probeer ik op te lossen.”

“De lever staat voor onverwerkte woede
en verdriet wordt opgeslagen
in de longen.”

Hoe werkt het?

Voetreflexologie voelt als een stevige, ontspannende voetmassage. “Door druk uit te oefenen op bepaalde punten in je voeten, stimuleer ik daar de energiedoorstroming en het herstel”, legt Sofie uit. “Dat herstel kan trouwens ook emotioneel zijn, want volgens de Chinese geneeskunde weerspiegelen onze organen onze gevoelens. De lever staat bijvoorbeeld voor onverwerkte woede en verdriet wordt opgeslagen in de longen.”

Wanneer helpt het?

“Voetreflexologie kan helpen bij lichamelijke problemen zoals migraine, spijsverteringsklachten of slapeloosheid, maar ook bij veranderingen in je gemoed zoals stress, prikkelbaarheid of verdriet. Na een sessie voel je dat de energie weer vrijer stroomt. De behandeling kan ook onderdrukte emoties losmaken. Het is al wel eens gebeurd dat iemand tijdens een behandeling woede voelt of begint te huilen.”

Reflexologie bij rouw

Soms begeleidt Sofie ook mensen doorheen een rouwproces. “Eigenlijk is rouw iets moois”, vindt ze. “Maar in het Westen weten we daar nog altijd niet goed mee om te gaan. Hier hebben mensen zoiets van ‘Komaan, je moet verder’, maar verdriet vraagt tijd. Een rouwproces duurt minstens twee jaar. Pas daarna gaat onmacht over in dankbaarheid dat je die persoon hebt mogen kennen. Je komt er gesterkt uit.”

Voetreflexologie - een voet met erachter de kaart van de reflexzones

Wat je voeten vertellen

Bespreekt Sofie altijd wat ze voelt in de voetzool? “Alleen als de klant ervoor open staat”, zegt ze. “Sowieso breng ik de boodschap altijd voorzichtig, in de vorm van een vraag. ‘Zou het kunnen dat je momenteel vaak hoofdpijn hebt? Kan het zijn dat ik woede voel?’ En dan laat ik de patiënt zelf aanvullen. Als die ontkennend of ontwijkend antwoordt, dring ik nooit aan. Je kan pas iets verwerken als je er klaar voor bent.”

Hoeveel sessies?

Uit hoeveel sessies bestaat een behandelingstraject? “Dat hangt er vanaf wat er speelt”, antwoordt Sofie. “Bij een acuut probleem kan het deugd doen om een paar keer wekelijks langs te komen. Wil je meer preventief zorg dragen voor je lichaam? Dan kan maandelijks of elke zes weken voldoende zijn om de balans te herstellen. Je voelt zelf meestal aan wat je nodig hebt.”

Na de sessie voel ik me loom en voldaan,
zoals na een bezoekje aan de sauna.

Het gevoel achteraf  

Van zodra Sofie mijn hielen in haar handen neemt, glijden alle gedachten van me af. Meteen na de behandeling voel ik me loom en voldaan, zoals na een bezoekje aan de sauna. Mijn lichaam voelt zwaar en rustig tegelijk. “Dat is normaal”, zegt Sofie. “Tijdens het proces kunnen opgeslagen afvalstoffen die ergens geblokkeerd zaten vrijkomen en afgevoerd worden. Daarom is het belangrijk om voldoende water te drinken achteraf.”

Is het voor iedereen?

Zijn er ook klanten bij wie er niets te zien valt in de voeten? Dat kan, knikt Sofie. “Heel soms kom ik mensen tegen wiens voeten volledig in balans zijn. Dan vertel ik na de eerste behandeling dat ze eigenlijk niet hoeven terug te komen. Eén keer nam een cliënt dat verkeerd op. Ze zag het als een afwijzing dat ik uit eigen beweging geen nieuwe afspraak voorstelde. Toch is het eigenlijk een compliment!”

Aanvullend op westerse geneeskunde

Is er een spanningsveld tussen westerse en oosterse geneeskunde? “Ik zie ze eerder als complementair”, zegt Sofie. “Westerse artsen zijn vaak gespecialiseerd in één deel van het lichaam: je bent bijvoorbeeld longarts of hartdokter. De Chinese geneeskunde kijkt naar het geheel. Maar ik ben niet tegen de klassieke wetenschap. Als ik iets zie dat ik niet kan oplossen, raad ik de cliënt aan een arts op te zoeken.”

Hoe het allemaal begon

Hoe komt iemand in dit vak terecht? Sofie aarzelt even. Het verhaal is persoonlijk. “Op mijn 17e werd ik geopereerd aan een hersentumor”, vertelt ze. “Toen ik uit de operatie kwam, was ik boos. Boos dat ik het overleefd had.” Ze vertelt me vervolgens over haar bijna-doodervaring. Dat het licht zo mooi was dat ze het verschrikkelijk vond om weer wakker te worden. “Pas 10 jaar later kon ik daarover praten”, vertrouwt ze me toe.

Terug met een reden

Maar op een dag praatte Sofie erover met iemand die haar een nieuw perspectief gaf. “Die persoon zei: ‘Jij bent teruggekomen met een reden. Je taak is nog niet volbracht.’ Dat inzicht heeft me geholpen bij de mentale verwerking. Maar lichamelijk bleef ik worstelen. Ik haalde geen voldoening uit mijn werk of studies. Ik had ook last van epilepsieaanvallen en moest zware medicatie nemen. Het voelde allemaal aan als een vermoeiende strijd.”

Het eerste contact met reflexologie

Omdat haar medicatie niet hielp, besloot Sofie zelf natuurgeneeskunde te gaan studeren. “Voeding, kruiden, levensstijl: dat boeide me”, herinnert ze zich. “En toen ontmoette ik voor de eerste keer een voetreflexologe: een zalige vrouw. Zij leek alles vanzelf aan te voelen! Ik begon erover te lezen en besloot toen zelf ook die opleiding te volgen. Op dat moment vielen de puzzelstukjes in elkaar. Ik had mijn pad gevonden.”

Sofie Stokmans - voetreflexologe

Een zelfzorgtip van Sofie

Voor ik vertrek, vraag ik Sofie wat ik zelf preventief kan doen qua zelfzorg. Ze denkt even na, en zegt dan: “Als energie geblokkeerd raakt, is dat vaak omdat we iets opkroppen. Dat kan verdriet zijn, woede, ergernis, angst of verlangen. Laat het niet opstapelen. Durf je er niet met iemand over te praten? Vertrouw je gedachten dan toe aan het papier. Schrijf een brief. Houd een dagboek bij. Wat telt, is dat het een uitweg vindt.”

Het resultaat

Na de sessie wandel ik naar buiten als een ander mens. Ik voel me opvallend rustig, kalm, meer in balans. Die nacht slaap ik als een blok. En ja: sindsdien kijk ik anders naar mijn voeten. Ze dragen me niet alleen – ze vertellen me ook wanneer het tijd is om even stil te staan. Wil jij ook een sessie voetreflexologie boeken bij Sofie? Dat kan via haar website.

Ontvang nieuwe blogartikelen elke maand in je inbox

Wil je interviews als dit graag in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in op de nieuwsbrief van Attent Services. Elke maand laat ik mensen aan het woord die je inspireren met praktisch advies en mooie initiatieven.